Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ





 Η Αγία Αικατερίνη


Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η οικογένειά της ήταν από τις μεγαλύτερες και επισημότερες οικογένειες. Η Αικατερίνη ήταν έξυπνη και αγαπούσε πολύ τα γράμματα. Έμαθε πολλές γλώσσες και σπούδασε την ελληνική γλώσσα. 
Ο Ανανίας , ένας γέροντας,  της μίλησε για την χριστιανική πίστη , το Χριστό και τον προορισμό του ανθρώπου. Η Αικατερίνη τ΄ άκουσε όλα αυτά με αφοσίωση και ζήτησε να βαπτισθεί.  Μετά την  μεταστροφή της στο χριστιανισμό αφιερώθηκε ολόψυχα στη διάδοση της διδασκαλίας του Χριστού.  
Εκείνα τα χρόνια όμως ο χριστιανισμός διώκετο σκληρά. Κυβερνήτης της Αιγύπτου τότε ήταν ο φοβερός και ανελέητος διώκτης των χριστιανών Μαξιμιανός.  Τόσο σκληρός ήταν που όποιος τολμούσε να πει πως ήταν χριστιανός τον σκότωνε. Σε ένα μήνα είχε σκοτώσει εκατόν ογδόντα χριστιανούς.
Η αγία όμως δεν τον φοβήθηκε. Ομολόγησε την πίστη της μπροστά του και με την ευγλωττία και το θάρρος της ντρόπιασε πολλούς ειδωλολάτρες, οι οποίοι αργότερα έγιναν χριστιανοί και μαρτύρησαν για το Χριστό.
Το τέλος της αγίας ήταν φοβερό. Ο Μαξιμιανός ζήτησε να της κάνουν φρικτά βασανιστήρια για να αλλάξει την πίστη της. Τίποτα όμως δεν κατάφερε. Στο τέλος έδωσε διαταγή να την αποκεφαλίσουν. Ήταν 25 Νοεμβρίου το 307 μ.Χ.
Λέγεται πως το σώμα της το μετέφεραν άγγελοι στην κορυφή του Όρους Σινά η οποία ονομάζεται « κορυφή της Αγία Αικατερίνης».  Σήμερα τα λείψανά της βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αγία Αικατερίνης του Όρους Σινά, που έκτισε ο Ιουστινιανός και πάνω στον τάφο της καίνε 9 ολόχρυσα καντήλια.

.http://www.tala.org.cy/agias_aikaterinis.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου