Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΤΡΙΩΔΙΟ

Είναι περίοδος της Εκκλησίας μας η οποία αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Τριώδιον λέγεται επίσης το εκκλησιαστικό βιβλίο το οποίο περιέχει τις Ακολουθίες που η Εκκλησία μας τελεί κατά την παραπάνω περίοδο. Ονομάζεται έτσι διότι πολλοί από τους ύμνους του, οι λεγόμενοι Κανόνες, δεν περιέχουν εννέα Ωδές, αλλά μόνο τρεις.
Το Τριώδιον λοιπόν είναι και λειτουργικό βιβλίο και περίοδος της Εκκλησίας, η οποία περιλαμβάνει:
α) Τις τρεις Εβδομάδες που προηγούνται της Μεγάλης Τεσσαρακοστής
β) Την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και
γ) Την Μεγάλη Εβδομάδα

Την Α΄ Κυριακή του Τριωδίου την αφιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες στην παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου. Του πρώτου η προσευχή δεν έγινε δεκτή από τον Θεό, επειδή ήταν υπερήφανος, ενώ του δευτέρου έγινε δεκτή από τον Θεό γιατί ήταν ταπεινός. Βλέπουμε πως ο Τελώνης, αν και αμαρτωλός, δικαιώνεται από τον Θεό για την ειλικρίνειά του και την αληθινή μετάνοιά του. Αντίθετα ο Φαρισαίος καταδικάζεται για την σκληροκαρδία του απέναντι στους ανθρώπους αν και τυπικά τηρούσε τον νόμο του Θεού.

Την Β΄ Κυριακή του Τριωδίου την αφιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες στην παραβολή του Ασώτου. Ο στοργικός πατέρας δίνει μήνυμα αγάπης στο παραστρατημένο υιό: «Παιδί μου, όσο μεγάλο κι αν είναι το πλήθος των αμαρτιών σου μην απελπίζεσαι, μην πέφτεις στην απόγνωση, η αγάπη του Θεού είναι πολύ μεγαλύτερη. Σήκω κι έλα τώρα κοντά μου. Θα σου φορέσω πάλι τη στολή την πρώτη, και θα’ σαι πάλι τέκνο μου αγαπημένο»

Η Γ΄ Κυριακή του Τριωδίου, της Απόκρεω, είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Το ιερό Ευαγγέλιο επιγραμματικά αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι θα φανερωθούν μπροστά στο βήμα του Χριστού για να λάβει ο καθένας ό,τι έπραξε, είτε αγαθό είναι αυτό, είτε κακό.

Η Δ΄ Κυριακή του Τριωδίου λέγεται της Τυροφάγου ή Τυρινής και είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση της εξορίας του Πρωτοπλάστου Αδάμ από τον Παράδεισο.


Τα μασκαρέματα των ανθρώπων κατά την Αποκριά είναι ειδωλολατρικά προχριστιανικά έθιμα που προέρχονται μάλλον από τα αρχαία Διονύσια.

Η λέξη Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας και σηματοδοτεί την έναρξη της τυρινής εβδομάδας, στην οποία επιτρέπονται, κατά τη θρησκεία μας, μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου